Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, Universitatea „Valahia” Târgovişte şi Asociaţia pentru Protecţia Patrimoniului – APP, vă invită să participaţi miercuri, 03 aprilie 2019, începând cu ora 14.30 la Muzeul de Istorie, strada Calea Domnească, nr. 189, la vernisajul expoziţiei „Biserici de lemn din Bucovina istorică – cercetare şi conservare”.
„Bucovina este renumită prin bisericile cu fresce exterioare din România, parte din ele incluse în patrimoniul UNESCO, sau prin bisericile vechi din Lujeni sau din Toporăuţi, aflate în prezent în regiunea Cernăuţi din Ucraina.
Alături de aceste monumentale şi valoroase lăcaşe de cult, Bucovina păstrează o categorie specială de monumente de arhitectură vernaculară religioasă, modeste în aparenţă, mai puţin cunoscute, dar destul de numeroase. Ele sunt adevărate opere de artă ale meşterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, însumând un număr de peste 350 de biserici de lemn, după cum au fost identificate în urma cercetării ce a prilejuit această expoziţie.
Expoziţia „Biserici de lemn din Bucovina istorică - cercetare şi conservare” prezintă prin imagini şi note o sintetizare a cercetării documentare şi de teren a autorului, Laurenţiu Dragomir, urmărind înţelegerea şi aprofundarea fenomenului bisericilor de lemn din Bucovina, evidenţa lor ştiinţifică, precum şi situaţia actualei stării de conservare a acestora.
Expoziţia a fost itinerată până acum la Muzeul Unirii din Iaşi în 2017, în cadrul Simpozionului internaţional Monumentul - tradiţie şi viitor, şi la Muzeul Regional de Istorie şi Etnografie din Cernăuţi în vara anului 2018.” – text oferit de Laurenţiu Dragomir.