Situație îngrijorătoare semnalată de Avocatul Poporului! Instituția sesizează premierul, președinții Parlamentului și pe ministrul Sănătății, după ce a constatat că, în ciuda obligației statului de a asigura dreptul la sănătate, sute de localități rurale nu au medic de familie.

Printre cele mai afectate se numără județele Alba, Caraș Severin, Sălaj, Buzău și Tulcea, unde între 9 și 16 localități nu au medic.

La polul opus se află județele Dolj și Bihor unde sunt aproape câte 400 de localități, mai toate cu medic. Vicepreședintele Avocatului Poporului, Ecaterina Mirea spune că autoritățile nu cooperează pentru a ajuta primarii să convingă medicii de familie să acorde servicii celor din sate.

Până în pandemie, la nivelul anului 2020, aveam 212 localități fără medici de familie și 665 de posturi vacante la nivel național.

Mirea spune că ar fi nevoie ca medicii să aibă la dispoziție spații, acordate gratuit, bani pentru lemne și aparatură medicală:

Am sesizat că este o lipsă de colaborare între instituții, unde un primar din județul Botoșani s-a chinuit la propriu să aducă un medic de familie în comunitate, iar răspunsurile de la cele 3 autorități la care s-au făcut demersuri au fost total diferite, deci fiecare răspundea cu totul altceva. Nu au o evidență clară a medicilor de familie, nu au nimic concret în ceea ce privește situația medicilor de familie în teritoriu.”

În prezent, statul alocă medicinei primare aproximativ 6% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.