Situația generată de acumularea deșeurilor de pe raza Lacului Pucioasa, gradul de colmatare al acestuia, discutată în ședința Colegiului Prefectural de astăzi.  

Având în vedere atenționările hidro-meteorologice emise în ultimele zile și informările cu privire la situația de fapt, subprefectul Ana Maria Dragotă Zamfir a solicitat directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, Dănuț Bâzgu, o informare cu privire la această problemă. Totodată a solicitat comisarului șef al Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Dâmbovița,  Nițu Petre, o verificare în teren a aspectelor sesizate de către instituția Prefectului.

"Ca urmare a ploilor din ultima perioadă, râul Ialomița a adus de pe partea de nord a județului cantități foarte mari de pet-uri, plutitori, crengi, copaci. Personalul din cadrul SGA-ului desfășoară și astăzi acțiuni de strângere a pet-urilor și a plutitorilor. Aș ruga, pe această cale, să solicitați primăriilor și, în mod special, primarilor, să desfășoare activități de salubrizare pe malurile cursurilor de apă, în mod deosebit în zona Glod și, în ultima perioadă, în zona Peștera-Padina. Ca urmare a festivalurilor de săptămâna trecută, cred că tot ce s-a aruncat pe zona Platoului Bucegi râul Ialomița a adus  și a oprit în primul baraj pe care l-a găsit, Barajul Pucioasa. Acesta nu mai reprezintă, la acest moment, sursa principală de alimentare cu apă a localităților Pucioasa și comunelor  din aval, alimentarea făcându-se acum printr-o conductă care vine din zona Scropoasa și nu există pericol pentru populație.  Dar, ca aspect și ca imagine a zonei arată destul de rău", a arătat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița.

"Salariații Apelor Române nu sunt gunoierii nimănui, iar, dacă cei care au atribuțiuni prin manualul primarului, a legislației în vigoare, nu-și desfășoară acțiuni de curățenie în curtea proprie, Apele Române, cu 5 salariați, și aceia la o vârstă destul de înaintată, pentru că n-am mai făcut angajări de 4 ani și permanent mi-au plecat salariați, nu știu dacă vom putea să întreținem toate cursurile de apă, să curățăm secțiunile de aval și amonte de obiectivele inginerești. Trag un semnal de alarmă, pe traseul cursului de apă Ialomița sud amplasate foarte multe traversări de râuri constituite din poduri aflate în gestiunea primăriilor sau a direcțiilor de drumuri județene pentru care, nici la acest moment, nu există autorizație de gospodărire a apelor, nu sunt desfășurate activități specifice și legale ale administratorilor acestor construcții, în sensul de a-și asigura secțiunea corespunzătoare de a putea tranzita debitele maxime pe care noi, la un moment dat, suntem forțați să le tranzităm.

Vă rog să atenționați și administratorii obiectivelor inginerești, poduri, conducte, praguri de fund care constituie piedici în curgerea normală a apei. Nu vă spun ce am scos de la Pucioasa, de la gunoaie, frigidere...Degeaba avem utilaje, dacă nu avem mecanici...", a mai precizat Dănuț Bâzgu.