Anul trecut, jandarmii dâmbovițeni au gestionat peste 180 de intervenții în urma apelurilor la numărul unic de urgență 112 și alte sisteme gestionate la nivelul inspectoratului.
      Intervenția pentru acordarea de ajutor unor turiști aflați în dificultate în Bucegii dâmbovițeni, acționarea în sprijinul pompierilor la diferite situații de urgență (incendii de locuințe etc.), înlăturarea pericolului în urma semnalării prezenței unor animale sălbatice în zonele locuite din mai multe localități, precum și aplanarea unor stări conflictuale reprezintă principalele situații la care au răspuns jandarmii în urma solicitărilor primite.
     Pe parcursul anului 2022, jandarmii au acționat în 184 de situații, iar intervențiile pentru soluționarea acestora au fost gestionate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
     Numărul Unic de Urgență – 112 se folosește pentru a solicita gratuit serviciile specializate de intervenție (jandarmerie, poliție, pompieri, ambulanță, SMURD) din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă. Prin intermediul acestui număr unic se asigură asistență imediată în situații de urgență, în care este pusă în pericol viața, integritatea, sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică/ privată sau mediul.
    Apelarea abuzivă sau falsă a numărului unic de urgență 112 se sancţionează cu amendă contravenţională conform prevederilor legale.
    La nivel european, data de 11 februarie marchează Ziua Numărului Unic de Urgență 112.