Avocatul liberal, Adrian Chițescu atrage atenția că este necesară clarificarea raporturilor dintre Primărie și AITT cu respectarea legii!

 Avertismentul are loc în contextul în care Executivul a inițiat înființarea unei societăți de transport public înainte de a încheia legal relația contractuală cu actualul operator Asociația Investitorilor  Transport Târgoviște.

 

„PNL nu se opune ideii de a înființa o societate având ca acționar municipalitatea, dar ce facem cu contractul de delegare de gestiune care există? Acesta încetează în următoarele condiții: la expirarea duratei stabilite, în cazul în care interesul național sau local o impune, prin denunțarea unilaterală de către delegatar, cu plata unei despăgubiri juste și prealabile. Din câte am văzut, explicațiile date inclusiv de către inițiatorul proiectului de hotărâre, primarul municipiului Târgoviște, se apelează la această clauză pentru a se denunța contractul de delegare de gestiune, dar nu se spune că această clauză obligă delegatarul să acorde o despăgubire delegatului care este privat de încasările derivate din acest contract. O astfel de încetare a contractului se transformă pentru AITT în daune interese care pot reprezenta atât pierderile suferite efectiv în baza contractului care, teoretic, pot fi calculate până în anul 2053, care este termenul de expirare a lui, cât și beneficiile pe care nu le realizează.

Mâine, AITT poate veni să spună că are un proiect în derulare sau încearcă să acceseze bani europeni printr-un proiect în valoare de 1 milion de euro și că, prin rezilierea acestui contract, a pierdut proiectul. Nu ne opunem constituirii unei societăți, dar trebuie rezolvate problemele existente în acest moment. Nu putem ignora un contract pe care Codul Civil îl definește ca fiind legea părților.

Acest aspect nu a fost explicat de nimeni, nici de către inițiatorul proiectului, nici de către specialiștii din primărie. AITT a notificat deja că va uza de toate căile procedurale, inclusiv că va merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și au toate șansele să câștige. De ce nu se apelează la o reziliere? Fie amiabilă, fie prin invocarea unei neîndepliniri a obligațiilor AITT-ului? După ce dispare acest contract, poți să vorbești despre o nouă societate.

Văd că, prin hotărârea de consiliu, se înființează o astfel de societate, căreia nu i se deleagă niciun fel de atribuție, în condițiile în care ne putem trezi ca procesele dintre AITT și Primărie să dureze 5 ani. Această societate nou înființată trebuie să funcționeze. Cine o finanțează? De unde vine bugetul ei? I s-a dat un sediu, dar asta nu înseamnă că poți întreține un colectiv de oameni. Tragem un semnal de alarmă, privitor la faptul că, din această situație, municipalitatea ar putea să iasă mototolită rău de tot.

Conform contractului, AITT va mai avea obligația să presteze servicii de transport public numai 90 de zile. Întreb, nou înființata societate poate prelua și poate să asigure serviciul de transport în intervalul de 90 de zile? Poate implementa proiectul pe care îl invocă municipalitatea și va putea derula transportul public local în termenul de 90 de zile? După 90 de zile, AITT are dreptul să se oprească și ne putem trezi că nu o să mai avem niciun mijloc de transport, în cazul în care se forțează nota fără respectarea clauzelor contractuale”, a declarat avocatul Adrian Chițescu.

Proiectul privind înființarea Societății Transport Municipal Târgoviște s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 23 noiembrie 2017 a Consiliului Local  și a  picat la vot! Grupul consilierilor PNL a cerut inițial retragerea acestui punct de pe ordinea de zi, solicitându-i primarului să lămurească mai întâi situația contractului cu AITT.

La rândul său, primarul Târgoviștei i-a acuzat pe consilierii locali liberali că au blocat un proiect foarte important pentru municipalitate și i-a invitat să se repoziționeze.

"Eu lansez  invitația PNL să-și reconsidere poziția vizavi de acest proiect. M-ar bucura foarte mult dacă ar iniția ei acest proiect, eu promit să nu fac niciun fel de probleme, numai să treacă acest proiect", a replicat, printre altele, primarul Cristian Stan.