Mai multe comune dâmbovițene duc lipsă de medici de familie!

Problema deficitului  medicilor de familie din județ a fost semnalată de către deputatul PSD, Carmen Holban, luni, în cadrul unei conferințe de presă. Parlamentarul  a precizat că problemele din sistemul județean de sănătate au fost subiect de discuție în cadrul ședinței Biroului Permanent Județean al partidului.

"Prin analiza făcută, s-a constatat că, în localitatea Cornești, satele Cătun, Bujoreanca, Bădărăști și Crivățu nu există medic de familie de 3 luni. De asemenea, în localitatea Gura Ocniței, sat Adânca și I.L. Caragiale s-a constatat lipsa medicului de familie. În localitatea Răzvad, sat Răzvad de Jos, medicul de familie se va pensiona în acest an. La Buciumeni, începând cu 1 ianuarie 2018, a plecat medicul de familie care avea 1000 și 2000 de pacienți din satele arondate localității și este necesară orientarea către atragerea altui medic de familie. La Moroeni, medicul de familie care avea peste 2000 de pacienți își reziliază contractul.

O altă situație cu care ne confruntăm în județ, este procentul mare al medicilor pensionari aceștia dorind să-și desfășoare în continuare activitatea în relația cu CJAS. Conform legii 95/2006, art. 391, alin. 8, își pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare la cerere cu aviz anual eliberat de DSP, prin Colegiile județene ale medicilor pe baza certificatului de sănătate. Oportunitatea prelungirii activității se stabilește de către o comisie organizată la nivelul DSP. În ultima perioadă, în cadrul comisiei, au fost analizate 82 de solicitări de menținere în activitate a medicilor, din care 55 medici specialiști și 27 medici de familie. Au fost avizate cererile a 72 de medici reprezentând un procent de 88% din totalul cererilor, mai exact 100% specialiști în spitale și 93% medici de familie în cadrul cabinetelor medicale individuale. Au fost respinse cererile a 9 medici, din care 6 specialiști și 3 medici de familie, unul din motivele respingerii fiind vârsta peste 78 de ani. Au fost respinse specialitățile medicină internă-medic 79 de ani, chirurgie generală-medic 79 de ani, ORL-medic 80 de ani, medicină de laborator-medic 80 de ani și specialitatea medic de familie-medic 78 de ani. Un alt motiv al respingerii a fost că specialitățile pentru care s-a solicitat prelungirea nu erau deficitare în zonă. Legea permite ca acești medici să-și desfășoare activitatea medicală în mediul privat.

Vineri, 12 ianuarie 2018, a avut loc o întâlnire pe care am solicitat-o în calitate de membru al Comisiei de sănătate a Camerei Deputaților la care au participat directorul CJAS, directorul DSP și directorul SJUT pentru găsirea unor soluții în rezolvarea problemelor de sănătate din județ. Am convenit că o prioritate este recrutarea unor medici tineri. Astfel, au fost identificați medici cu următoarele specialități, specialist chirurg și doi medici de familie având vârsta între 34 și 35 de ani (...) Pentru a rezolva deficitul medicilor de familie din județ, directoarea CJAS va contacta medici rezidenți care au promovat examenul de rezidențiat, dar nu au obținut loc", a arătat Carmen Holban.