Ministrul Carmen Dan şi Cătălin Ioniţă, şeful IGPR, s-au aflat astăzi în Dâmboviţa. Vizita celor doi vine la scurt timp după ce operaţiunea coordonată de DIICOT l-a ratat pe faimosul interlop local Florin Pârjol, zis Ghenosu.

 

Programul ministrului a debutat cu o întâlnire de lucru, desfășurată la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, la care au participat șefi ai serviciilor publice deconcentrate și ai structurilor aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, parlamentari, oficialitățile județene și locale,  șefi de arme.

Unul dintre principalele subiecte abordate a vizat clarificarea aspectelor juridice referitoare la sediul Poliției Municipiului Târgoviște, sens în care ministrul Carmen Daniela Dan a precizat că se analizează posibilitatea unei intervenții legislative care să soluționeze problematica prezentată. Alte subiecte abordate au făcut referire la solicitarea de sprijin financiar pentru reabilitarea sediilor de poliție din mediul rural; modificări legislative privind statutul polițistului, respectiv a sporirii protecției autorității acestuia; posibile măsuri de remediere a deficitului de personal, dotarea structurilor din subordinea ministerului cu echipamente și utilaje de lucru; asigurarea ordinii publice în proximitatea unităților școlare de învățământ și pe durata examenelor naționale; normele de aplicare a legii privind ecarisarea teritoriului, dar și a legii privind confiscarea masei lemnoase tăiate ilegal; modul de organizare a secțiilor de poliție în mediul rural.

Ministrul Carmen  Dan a declarat că  are trei mari priorități:  reducerea deficitului de personal, sens în care există la nivelul ministerului o strategie care urmează a fi implementată; îmbunătățirea bazei logistice și dotarea cu echipamente;  îmbunătățirea cadrului legislativ în vederea creșterii performanței structurilor din cadrul MAI.

De asemenea, oficialul a mai arătat că, în prezent, se dorește și se analizează posibilitatea extinderii parteneriatelor între autoritățile locale și structurile din subordinea ministerului și la nivelul poliției și jandarmeriei; Ministerul Afacerilor Interne își propune, pentru anul în curs, reabilitarea a 250 de sedii de poliție la nivel național; către finalul semestrului II al anului în curs, vor fi achiziționate mai multe autospeciale, județul Dâmbovița fiind unul dintre beneficiari; în viitor, se urmărește descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor; 30 de mașini de poliție vor ajunge, în acest an, în județul Dâmbovița; va fi mărit bugetul pentru achiziționarea de echipamente.

Ministrul a răspuns întrebărilor jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul a vorbit inclusiv despre posibilitatea scurgerii de informații în cazul operațiunii în urma căreia Florin Pârjol și-a pierdut urma. În plus, a confirmat  că există mai multe plângeri şi sesizări care îl vizează direct pe şeful IPJ Dâmboviţa sau conducerea instituţiei.