Sute de români sunt încă blocați pe insula grecească Samothraki și trec prin momente dificile, după ce, de câteva zile așteaptă să fie preluați de ferryboat-uri spre continent pentru a se întoarce în țară. Vacanța s-a prelungit fără voia lor din cauza unor probleme ale companiilor transportatoare. Emoții le-au dat și incendiile de vegetație izbucnite pe insulă.

În jur de 1.500 de oameni - greci, români, bulgari, sârbi și francezi vor să părăsească insula. Și-au lăsat mașinile în port, ca să aibă șanse mai mari să se urce pe primul ferry-boat care va veni și au dormit pe unde au  apucat. 

Primăria a permis unor turiști să doarmă în clădiri ale municipalității.

Citește și http://db24news.ro/index.php/actual/2452-sute-de-turisti-romani-captivi-pe-insula-greceasca-samothraki-printre-ei-se-afla-si-damboviteanul-ion-sorin-fostul-inspector-general-scolar

Dâmbovițeanul Sorin Ion, fostul inspector general școlar a povestit pentru db24news.ro, că în această seară ar urma să plece de pe insulă. 

"Am trimis deja mașinile, dar nu au vrut să ne ia și pe noi.Nu înțeleg de ce. Ferry-boatul avea sute de locuri și pentru pasageri. Cred că este o neînțelegere între companii. În fine, mașinile noastre cu bagajele sunt în drum spre continent. Nici nu știm unde le găsim...Noi plecăm diseară, la 20.30", a povestit Sorin Ion.

ULTIMA ORĂ!

Ministerul de Externe a anunțat, miercuri, că au fost reluate cursele tur- retur de pasageri și autovehicule pe ruta Insula Samothrakis – Alexandroupolis. Instituția a precizat și programul navelor, conform Mediafax.

"Cu referire la situația din insula Samothrakis, Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În urma demersurilor susținute ale Ambasadei României la Atena, autoritățile elene au confirmat că în cursul acestei dimineți au fost reluate cursele tur- retur de pasageri și autovehicule pe ruta insula Samothrakis – Alexandroupolis Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut mai multe discuții cu ambasadorul României la Atena, Lucian Fătu. În jurul prânzului, a avut o convorbire și cu omologul elen, Nikos Dendias, acesta oferind asigurări că autoritățile elene gestionează situația, iar cetățenii români beneficiază de asistență pe insulă", se arată într-un comunicat emis, miercuri, de MAE.

Instituția precizează că o echipă consulară din cadrul misiunii diplomatice de la Atena/ Consulatul General al României la Salonic s-a deplasat în portul Alexandroipolis pentru a acorda asistență consulară în funcție de necesități.

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat și programul de funcționare al navelor de transport pasageri și autovehicule, conform informațiilor furnizate de autoritățile elene.

„Nava ZEPHIROS, pentru pasageri cu plecare la orele 10:30, 15:30, 20:30 iar nava ANAX, pentru autoturisme cu plecare la orele 12:00, 21:00”.

MAE susține, totodată, că românii aflați în Grecia pot apela numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 și +30 2106744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii: +306978996222.

Feribotul "SAOS II" care făcea legătura între insula Samothraki și orașul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat și ea.

Autoritățile au permis unor turiști să doarmă în clădiri ale administrației locale, iar unii turiști și-au instalat corturi în apropierea portului.