Controalele privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată (fără forme legale de angajare) efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă în 2019 au scos la iveală neregulile pe care unii angajatori le fac pentru a fenta statul.

Bilanțul? 58 angajatori identificaţi folosind forţă de muncă nedeclarată; 880.000 lei,valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată; 121 de persoane depistate la muncă fără contract individual; 4 persoane depistate ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; 1 persoană depistată la muncă în perioada în care au c.i.m. suspendat; 6 persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul c.i.m. cu timp parţial.

Șeful ITM Dambovița, Marius Lixandru, spune că, în urma controalelor desfăşurate, s-a constatat că munca nedeclarată s-a  manifestat cu preponderenţă în comerţ, construcţii, alimentaţie publică.În unităţile în care s-au constatat încălcări ale prevederilor legale, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate pentru munca fără forme legale, potrivit art. 260 (1) lit. „e” din  Codul Muncii, inspectorii de muncă au dispus măsuri pentru încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă.  În anul 2019,  din totalul de 121 persoane găsite muncind fără forme legale, în 73 cazuri s-au întocmit contracte individuale de munca potrivit prevederilor Codului Muncii.