COMUNICAT DE PRESĂ

Având în vedere faptul că, în condițiile de pandemie din ultimele două luni au fost închise șantierele temporare și mobile de construcții, precum și faptul că odată cu instituirea stării de alertă, se reiau activitățile în aceste șantiere, se consideră oportună lansarea unei campanii de verificare atât a condițiilor de securitate și sănătate în muncă, cât și identificarea cazurilor de muncă nedeclarată.
Totodată, s-a avut în vedere faptul că în activitatea de întreținere și reparare a autovehiculelor, care a continuat parțial și în perioada stării de urgență, în următoarea perioadă urmează să se întoarcă la lucru marea majoritate a lucrătorilor, ceea ce a determinat extinderea verificărilor și în acest domeniu.
S-a urmărit, cu precădere : respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă specifice acestei perioade, precum și respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă (verificarea întocmirii contractelor individuale de muncă si înregistrarea acestora în registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal), verificarea timpului de lucru și de odihnă, respectarea repausului periodic, garantarea în plată a salariului minim brut pe țară).
În domeniul relațiilor de muncă au fost verificați 59 de angajatori, 6 dintre aceștia fiind sancționați cu amenzi în valoare de 260000 de lei pentru identificarea a 13 persoane muncind fără încheierea contractelor individuale de muncă. S-au dispus 75 de măsuri de intrare în legalitate ce priveau respectarea programului de lucru și a repausului săptămânal.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost verificați 33 de angajatori, constatându-se 60 de deficiențe legate de : nepurtarea echipamentelor individuale de protecție, lipsa examenului medical periodic, lipsa instruirii lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 56 de avertismente și 4 amenzi în valoare de 17.000 de lei.
Pentru neconformitățile constatate, pe lângă sancțiunile contravenționale aplicate, s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.

 

 


Inspector şef
Marius Lixandru