Realitatea “necosmetizată” privind Bugetul Municipiului Târgovişte pe 2020

Comunicat de Presă

 

Consecvenți practicilor cu care ne-a obişnuit, conducerea Primăriei Târgovişte a propus, iar consilierii locali PSD majoritari au aprobat, pentru Municipiul Târgoviște un buget alcătuit după chipul și asemănarea lor!
Opoziției liberale i s-a băgat iar pumnul în gură, pentru că nu s-au dorit discuții şi eventuale dezbateri aplicate pe diferite domenii , reclamându-se veșnica “boicotare”.
PSD a dispus de majoritatea necesară să aprobe acest buget și cei care au “croit” bugetul nu au făcut rabat de la modul lor bombastic de a prezenta o realitate ce le aparține doar lor.
Să începem metodic!
Ne-a fost prezentat un buget al Municipiului Târgoviște care, potrivit ziselor primarului, „este primul care prevede un procent mai mare la capitolul investiții decât cel al cheltuielilor cu funcționarea ”. Într-un limbaj comun s-ar traduce așa: cheltuielile cu investițiile sunt mai mari decât cheltuielile cu salariile, bunurile și serviciile.
Statistic, primarul PSD are dreptate!
Statistic!
Ce nu spune domnul primar este că respectivele cheltuieli de funcționare sunt sigure, şi chiar pot fi mai mari până la sfârșitul anului, în timp ce cheltuielile cu investițiile cu siguranță vor fi mai mici, pentru că ponderea cea mai mare în sursele de plată a investițiilor o au banii europeni, ce nu pot fi cheltuiți cu lejeritatea prognozată.
Experiența anilor anteriori ne-a arătat că, de multe ori, cheltuielile cu investițiile realizate din fonduri nerambursabile nu au atins nici măcar jumătate din procentul estimatat.
„Istoria pedepsește pe cei ce nu o cunosc, repetându-se!”
În ultimii zece ani, cheltuielile clamate cu investițiile realizate din fonduri nerambursabile erau atât de mari încât târgoviștenii se uitau unii la alții și li se umpleau ochii de lacrimi de bucurie, însă încheierea exercițiului bugetar îi găsea cu aceeași ochi înlăcrimați, de tristețe și dezamăgire!
De ce?
Păi să ne uităm la investiția privind Centura Rutieră a Municipiului Târgoviște!
Ani de-a rândul ridica procentul cheltuielilor cu investițiile realizate din fonduri europene și la sfârșitul exercițiului bugetar, zero!
Astăzi municipalitatea se chinuie să termine centura orașului cu bani împrumutați, bani care, împreună cu dobânda aferentă, îi vom achita noi toți, iar pe lângă împrumut mai returnăm și ce-am primit de la Uniunea Europeană și, pe deasupra, daunele-interese ce s-au plătit unor constructori.
Uite așa, în loc să cheltuim un leu din fonduri europene, scoatem din buzunarul târgovișteanului doi lei, pentru a realiza ceva ce putea să nu ne coste nimic. Dar vezi, leul ală finanțat de europeni trebuia cheltuit în mod legal, pe când cei doi lei românești mai pot driblați, că sunt ai noștri, românești.
Cu siguranță fenomenul se va repeta și anul acesta și invit toți târgoviștenii să memoreze cele două procente din buget și vom vedea la sfârșitul anului, la încheierea exercițiului bugetar, unde a fost minciuna și unde a fost adevărul, atunci când raporturile se vor schimba în defavoarea investițiilor, întrucât nu vor avea capacitatea de a cheltui fondurile europene atrase, pentru că trebuie respectată legea, iar cheltuielile cu personalul, bunurile și serviciile vor crește pentru că trebuie satisfăcute anumite cumetrii.
Cam așa se întâmplă când nu suntem atenți la detalii și când administrația PSD, în mod deliberat, aruncă în spațiul public cifre ce ar putea să le creeze o imagine de îngeri blajini!
În același stil, s-a aprobat acum, în apropierea sezonului electoral, lărgirea bazei de aplicare a burselor pentru elevi, stabilindu-se noi categorii și noi cuantumuri, fiind anunțați cu emfază că sunt creșteri uluitoare, fantastice, aproape ireale!
Da, așa este!
Atunci când pui ceva acolo unde nu a fost nimic, statistic, sunt creșteri de 300% sau 700%.
Domnul primar ne anunță, că în urma aplicării acestei hotărâri de consiliu local vor beneficia 3000 de elevi, iar cheltuielile cu bursele se vor dubla.
Adevărat!
Ce nu spune domnul primar este că de aceste burse ar putea beneficia peste 6000 de elevi din Târgoviște, cât este numărul celor care au medii mai mari de 8.50.
Ce iarăşi nu spune domnul primar este că, prin limitarea numărului de burse la 3000, nu vor beneficia decât elevii cu note între 9.50 și 10, iar ceilalți 3000 de elevi nu vor primi nimic!
Aflăm aşadar, citind printre rânduri și frazele sforăitoare ale celor de la PSD, care este realitatea!
Amendamentul PNL de dublare a numărului de burse nu a trecut! Nu avea cum să treacă, majoritatea fiind a celor de la PSD care, probabil, au convingerea că pot schimba până şi realitatea prin vot.
Se înșală!
Lucrul acesta se întâmplă doar în mintea lor!
Pentru acest motiv, sau și pentru acest motiv, târgoviștenii, în vară, trebuie să participe masiv la vot și prin votul lor să schimbe această majoritate toxică, astfel încât, la prima rectificare a bugetului local, să fie prevăzute fonduri pentru dublarea numărului de burse de la 3000 la 6000, pentru că „Târgoviștea educată!” nu este doar un slogan de campanie ci o necesitate stringentă!

 

 

Organizația PNL Târgoviște
Președinte Aurelian Cotinescu