Parlamentarii PNL au depus azi un amendament prin care se impozitează pensiile nesimțite iar  banii merg  în lupta anti-COVID.

Amendamentul parlamentarilor PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

"Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge  în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia!", explică deputatul liberal Cezar Preda.

Propunerea vizează impozitarea cu:

10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;

60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;

95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

"PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. Amendamentul poate trece într-o săptămână maxim de parlament, dacă exista voință politică", spune parlamentarul PNL.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:
parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR; funcționarii Curții de conturi; Avocatul poporului; personalul navigant; personalul diplomatic.

Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

Legea inițiată de parlamentarii PNL, adoptată de Parlament, a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului.