• Senatorul PSD Titus Corlăţean reproşuri dure, în plenul Senatului, la adresa  ministrului de Interne 
  • "Proasta" pregătire prealabilă a măsurilor de combatere a crizei pandemice: Ați avut acces la astfel de informații din decembrie,iar dumneavoastră, toată perioada asta, ați stat cu obsesia alegerilor anticipate, pentru că erați obsedați de puterea absolută în România! 

Moţiunea simplă intitulată „Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de parlamentarii social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela, a fost adoptată de Senat. Senatorii au votat 65 „pentru, 25 „împotriva”.Votul a fost secret, cu bile.

Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlăţean i-a reamintit ministrului de Interne, la dezbaterea moțiunii simple, că este în această funcţie datorită votului social-democraţilor şi l-a acuzat că nu a luat măsuri pentru gestionarea pandemiei încă din decembrie şi ianuarie, când apăruseră informaţii despre gravitatea coronavirusului. Corlățean a acuzat proasta gestionare a pandemiei de către Guvernul PNL.

 

  • Alegerile anticipate erau mai importante decât sănătatea populației!

Să le luăm rapid pe rând: proasta pregătire pentru pandemie realizată de Guvernul PNL. Dincolo de ce ne-ați spus, știu ce spun: încă din decembrie, cu atât mai mult în ianuarie, Guvernul Iohannis-Orban și o serie de miniștri, nu toți, au avut acces la informații certe cu privire la gravitatea pandemiei care va urma, informații transmise pe canalele Alianței Nord-Atlantice între aliați. Ați avut acces la astfel de informații din decembrie și mai departe din multe alte surse, dar hai să vorbim de sursele publice, OMS, care ne-a spus din decembrie, din ianuarie și februarie ce va urma, s-au mai declarat și stări de urgență internaționale, iar dumneavoastră, toată perioada asta, ați stat cu obsesia alegerilor anticipate, pentru că erați obsedați de puterea absolută în România. Ce ați făcut pentru pregătirea pandemiei în decembrie? Guvernul PNL a adoptat bugetul prin angajarea răspunderii, o procedură nedemocratică, ați tăiat 23% din bugetul sănătății, având informații cu privire la gravitatea fenomenului care va urma. Alegerile anticipate erau mai importante decât sănătatea populației”, a declarat senatorul.

  • „Manipularea informațiilor, a cifrelor, a statisticilor inclusiv prin faimosul grup anonim de comunicare strategică”

"Contradicții, reveniri, inconsecvențe, abuzuri și modificări în OUG militare absolut incredibile și greu de explicat. Nu reiau ce spune moțiunea simplă cu unele lucruri foarte în neregulă. Manipularea informațiilor, a cifrelor, a statisticilor, inclusiv prin faimosul grup anonim de comunicare strategică. Nu ați menționat care e componența acestui grup, cine îl conduce, deși s-a aflat cine îl conduce, ca să justifice lucruri absolut în neregulă care au fost semnalate de cei din presă care au avut curajul de a sta în picioare independenți și de cei care au avut acces la informații”, a precizat Titus Corlățean.

 

  • „Presiuni politice pe care Guvernul PNL le-a pus pe mulți dintre primarii din opoziție. Șeful PNL Dâmbovița, Virgil Guran, și-a permis să sune șefi de poliție ca să le ceară să pună presiuni pe primarii PSD dintr-o serie de localități!”

„Ați cerut, legitim într-o stare excepțională, administrațiilor locale să facă lucruri importante în gestionarea pandemiei, primarilor și Consiliilor Județene, numai că aceste lucruri pe care oamenii le-au făcut cu bună-credință, de la dezinfectările din orașe fără buget alocat sau previzionat, că nu aveau de unde să știe, identificarea și sprijinul acordat persoanelor în vârstă, cu dizabilități, sprijin pentru spitale, lucruri făcute fără să le alocați un ban. Rectificarea bugetară a fost o glumă. Problema care s-a adăugat sunt presiunile politice pe care Guvernul PNL le-a pus pe mulți dintre primarii din opoziție și vreau să vă rog să faceți un gest: poate îi transmiteți colegului dumneavoastră Virgil Guran, șeful PNL Dâmbovița, vicepreședinte PNL și consilier de stat pe chestiuni de ordine publică la Cancelaria prim-ministrului, care și-a permis, vorbesc cu argumente și probe, să sune șefi de poliție de la Dâmbovița ca să le ceară să pună presiuni pe primarii PSD dintr-o serie de localități. E absolut inacceptabil și treaba asta se numește abuz în serviciu și multe alte chestiuni foarte grave și poate îi sugerați să își vadă de treabă sau să îl trimiteți la plimbare, așa cum merită”.

  • Corlățean reclamă amenzile aberante și acuză guvernul că a încercat să cumpere presa!

Chestiunile cu amenzile din OUG militare: nimeni nu e absurd. Într-o astfel de situație trebuie să încerci să îl descurajezi pe cetățeanul care ar fi tentat să încalce regulile, numai că dumneavoastră ați venit cu stabilirea unor cuantumuri care au fost absolut disproporționate față de puterea de cumpărare a cetățeanului români și s-au dovedit și neconstituționale.

Presa: n-am timp să menționez acum toate instrumentele pe care le-ați folosit, de la presiunea pusă prin grupul anonim de a închide site-uri de presă sub acuzația că ar fi difuzat fake-news-uri, da, se poate așa ceva, numai că atunci când apar astfel de chestiuni o notificare prealabilă, nu închiderea site-urilor de presă în integralitatea lor și mai ales, ce să vezi?, a celor care au fost critice la adresa președintelui Iohannis  și Guvernului, fără niciun fel de legătură cu pandemia. Cei 200 de milioane dați presei, percepția generală e că ați încercat să cumpărați presa și, din păcate, chestiunea a fost observată și pe plan internațional și va trebui să o sancționăm și noi”, a mai semnalat demnitarul.

  • Care este baza juridică care a permis Operațiunea Sparanghelul în plan intern?

Nici subiectul fierbinte legat de Operațiunea Sparanghelul, unul dintre cele mai mari scandaluri  din timpul pandemiei de COVID-19, nu a fost trecut cu vederea de liderul social-democrat.

Vreau să vă pun o întrebare și sper să avem răspuns la sfârșit pentru că nu am reușit până acum nici de la premier, nici de la miniștrii pe care noi i-am audiat în comisii la Parlament, să obținem nici cel mai mic dram de răspuns, și se referă la Operațiunea Sparanghelul, chestiunea cu muncitorii sezonieri. Doamna ministru al Muncii ne-a arătat că este incapabilă să înțeleagă întrebările importante care i-au fost adresate și să dea răspuns. Eu vă pun foarte rapid două întrebări: vă rog să ne indicați care este baza juridică care a permis Operațiunea Sparanghelul în plan intern? Nu a pus nimeni în discuție plecarea muncitorilor, libertatea de circulație, dar problema creării unui coridor privilegiat pentru transportarea a aproape 2000 de oameni la Cluj, noaptea fiind interzise deplasările, fără filtre, cu libertate de circulație, culoar privilegiat, fără respectarea OUG militare privind distanțarea socială și alte elemente privind siguranța sanitară, acest lucru nu putea fi posibil fără un ordin și fără încălcarea OUG militare. Întrebarea mea e simplă: cine a dat acest ordin? Președintele României, prim-ministrul, un membru al Guvernului, dumneavoastră? Doi la mână, aș vrea să aflu care este baza juridică? Dacă nu există o bază juridică și nu există un acord interguvernamental care putea crea derogare, înseamnă că au fost încălcate OUG militare, normele stabilite în acel moment, hotărârile Parlamentului și cele două decrete ale președintelui care instituiau starea de urgență și prelungirea ei.

 Sunt chestiuni foarte grave, dar cu un răspuns foarte clar, cum ați creat baza juridică, unde a fost publicată și cine a dat ordin pentru Operațiunea Sparanghelul? Toate treburile astea trebuie explicate și acolo unde nu există explicație există și răspundere nu doar politică, ci și juridică. Vă rog să ne dați aceste răspunsuri, pentru că le-am solicitat celor doi miniștri, Muncă și Politică Externă, dar n-au binevoit, n-au dorit, n-au știut să ne dea răspunsuri, așa încât îi îndemn pe toți colegii la final să voteze această moțiune simplă. Nu e o chestiune vizavi de persoana dumneavoastră, sunteți coleg senator, dar e o gravă ilegalitate în acțiunea Guvernului PNL”.

  • "Avem de-a face cu o problemă gravă de natură penală!"

Întrebările au rămas tot fără răspuns, întrucât intervenția ulterioară a ministrului MAI, Marcel Vela, nu a adus clarificări pe această chestiune. Așadar, senatorul Corlățean a venit cu un drept la replică.

Un scurt drept la replică, pentru că numele mi-a fost menționat de două ori: sincer, am ascultat cu mare atenție comentariile domnului ministru, pentru că așteptam ca domnia-sa să îmi dea răspuns la o întrebare-cheie. Așa cum doamna ministru al Muncii a evitat și de fapt nici n-a înțeles care era sensul întrebării, așa cum ministrul de Externe a evitat să-mi dea răspuns, așa și astăzi ministrul de Interne a evitat să dea răspuns la o întrebare-cheie: care a fost baza juridică pentru ca acea Operațiune Sparanghelul să aibă loc, cu un culoar deschis, cu afluire coordonată, cu autobuze care au dus în total aproape 2000 de oameni la Cluj pe perioada nopții, când pentru toți românii circulația era interzisă, când pentru toți românii existau interdicții? Pentru acest culoar, pentru ca acești oameni să ajungă dimineață la Cluj într-o parcare care nu ținea de aeroportul Cluj, ci de Consiliul Județean, care încredințase pe criterii clientelare unei firme apropiate care să gestioneze această parcare, fără niciun fel de distanțare socială, fără niciun fel de respectare a normelor stabilite pentru tot poporul român, mai puțin pentru cei care trebuiau transportați, exportați la muncă, atunci când Guvernul PNL a înțeles să se facă preș. Această chestiune îmi confirmă că avem de-a face cu o problemă gravă de natură penală”, a mai arătat Corlățean. 

 
Moțiunea adoptată marți de Senat împotriva ministrului de Interne NU produce efecte juridice,  adică NU atrage demiterea ministrului, această decizie fiind apanajul  Guvernului din care face parte.