Bugetul pentru 2022 pentru Ministerul Afacerilor Externe în 2022 a crescut față de anul curent cu 9,91%, anunță senatorul social-democrat Titus Corlățean.  Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senat a condus alături de omoloaga sa de la Camera Deputaților reuniunea celor 4 comisii parlamentare competente să se pronunțe asupra bugetului Ministerului Afacerilor Externe pentru 2022. 

 
 "Este un buget mai bun decât în 2021", apreciază demnitarul. 
"Bugetul pentru 2022 a crescut cu 9,91% fata de 2021. Sunt prevăzuți 1.238.256 mii lei, față de 1.126.420 mii lei in 2021. Contribuțiile la organizațiile internaționale au crescut cu 8,84 %, în principal pentru că am fost mai bine clasificați la ONU, dar asta înseamnă și obligații mai mari. Este vorba în total de un cuantum de 131.201.000 lei-cotizațiile României pentru participarea la organizațiile internaționale", spune acesta.
 
"Un lucru important, pe care îl cerusem ministrului de externe la audierea sa înainte de învestitură actualului guvern: dezvoltarea asistenței și rețelei consulare. Pentru domeniul consular au fost prevăzute 1,5 - 2 milioane euro pentru deschiderea de noi consulate si reamenajări. Pentru 2022 sunt avute în vedere înființarea de consulate la Nantes, Valencia si Ismail; operaționalizarea Consulatelor generale (nu secții consulare...) la Londra, Roma, Paris, Madrid, Chișinau, Salzburg, plus Birou Consular la Belfast.
Înca un "amănunt": MAE are în proiect să facă 100 de misiuni consulare itinerante in 2022 (în 2021 au fost 60), pentru care au fost rezervate 500.000 euro. Ceea ce va facilita rezolvarea necesităților de asistență consulară pentru comunitățile de români din străinătate mai îndepărtate de capitala țării în care trăiesc, acolo unde sunt ambasadele țării nostre sau de locațiile Consulatelor generale.
Pentru toate aceste motive am acordat prin vot majoritar aviz favorabil pentru un buget mai bun (chiar dacă nu perfect...) pentru Ministerul Afacerilor Externe în 2022, în ciuda obstacolelor sau amendamentelor "generoase" (și nerealiste) promovate (populist) de parlamentarii USR și AUR.
Asta înseamnă că pentru 2022 și așteptările pentru o prestație mai bună a MAE, a diplomaților și consulilor de carieră, în slujba României și intereselor cetățenilor români sunt mult mai mari!
Fiți sigur ca voi fi extrem de atent, dinspre Parlament, la acest lucru!", mai precizează Titus Corlățean într-o postare pe pagina sa de facebook.