•  Relația României cu Franța este la un nivel de încredere și respect mai ridicat ca oricând. Iar Dâmbovița poate fi o punte între Paris și „Micul Paris”.
O delegație a Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Senatului Republicii Franceze s-a aflat, astăzi, în județul Dâmbovița, la invitația senatorului Titus Corlățean. Demnitarii s-au întâlnit cu prefectul județului și cu președintele CJD.
 
Vizita delegației franceze, formată din senatorii Bernard Fournier, senatorul Annie Le Houérou și senatorul Thierry Meignen și secretarul Chloé Horusitzky, a avut drept scop întărirea relațiilor economice, în sensul atragerii de investitori francezi în județ.
În calitate de Prefect, dar și fost parlamentar, membru în Grupul de prietenie cu Franța, am avut onoarea să le vorbesc înalților oaspeți despre:
• oportunitățile economice și patrimoniul cultural, turistic și educațional al județului nostru;
• raporturile dintre instituția Prefectului și colectivitățile locale din județ;
• rolul Universității Valahia în dezvoltarea județului.
În cadrul întâlnirii a fost evidențiată posibilitatea înfrățirii între colectivități locale din diferite regiuni ale Franței și cele din județul Dâmbovița.
De Franța ne leagă o istorie lungă și bogată. Am discutat și despre rolul dreptului francez asupra celui românesc, precum și influența sistemului administrativ francez asupra celui românesc.
În contextul războiului de la granița noastră, România a primit un sprijin enorm din partea Franței și a NATO când vine vorba de prezența militarilor francezi pe teritoriul țării noastre.
Sper că în viitorul apropiat aceste vizite să dea roade, iar cetățenii celor două țări-surori să beneficieze de proiecte comune, spune prefectul județului, Claudia Gilia.
 
 
 
Oaspeții au vizitat Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, dar și  Curtea Domnească din Târgoviște.
Vizita a continuat la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, unde discuțiile au avut ca subiect principal disponibilitatea administrației dâmbovițene în ceea ce privește consolidarea și diversificarea relaţiilor economice, dar și investițiile cu fonduri europene demarate în județul Dâmbovița.
 
  • Grupul parlamentar de prietenie se află într-o vizită oficială în România, în perioada 8-11 iunie a.c., la invitaţia senatorului Titus Corlăţean, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa din cadrul Senatului României. Din delegaţia franceză fac parte și senatorii Thierry Meignen şi Annie Le Houerou, membri ai Grupului parlamentar de prietenie. În doar câteva zile, președintele Franței, Emanuel Macron, va veni în România.
 
Miercuri, 8 iunie, senatorul Titus Corlățean, în dubla sa calitate de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa din cadrul Senatului României şi al Comisiei pentru politică externă a Senatului, a primit  delegația Grupului de prietenie a Senatului Republicii Franceze cu Senatul României, condusă de Președintele Bernard Fournier.
 
 Ne-a onorat cu prezența doamna Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze la București, un mare prieten al României. 
O discuție excelentă, ca între prieteni și parteneri, care au știut astăzi să discute nu doar despre sprijinul francez consistent pentru obiectivele României de aderare la Spațiul Schengen (poate învață și "amicii" noștri olandezi ceva din lucrul acesta și reușesc să-si depășească egoismul lor..pragmatic și ofensator la adresa țării noastre..) sau OCDE, dar să și onoreze memoria generalului francez Henri Mathias Berthelot ori simbolistica națională românească fundamentală a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon. Zi care, fără sprijinul istoric francez, probabil că nu ar fi adus meritata deplină recunoaștere internațională a Marii Uniri a Transilvaniei cu România. Un motiv în plus să fi vizitat azi și Fundația Europeană Nicolae Titulescu, a precizat Titus Corlățean.