PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privința majorării salariului minim trebuie să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este, în opinia social-democraților, un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022.

”Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România”, spune deputatul social-democrat de Dâmbovița, Marian Țachianu.

PSD susține că  raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România.

În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut.