Legea pensiilor speciale a fost aprobată, astăzi, în plenul Senatului, cu amendamentele agreate în cadrul coaliţiei de guvernare. Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Parlamentarii USR au protestat cu pancarte împotriva proiectului de lege adoptat, niciunul dintre amendamentele lor nefiind aprobat. ”Tăiați pensiile speciale!”, ”Pierdem banii din PNRR”! sunt mesajele transmise de parlamentarii USR. Aceștia au cerut în Comisiile reunite din Senat ( Apărare, Juridică, Muncă) trecerea tuturor pensiilor pe criteriul contributivității, inclusiv cele ale militarilor, cu excepția magistraților care se încadrează pe Deciziile CCR. Senatorii au respins amendamentul. 

”Acești populiști de la USR au fost la guvernare, poate lumea uită, și au avut pârghiile puterii în mână și ei, și Orban și alții de la liberali. Puteau să facă într-un an tot ce doreau, dar la gură au fost slobozi și n-au făcut nimic”, spune senatorul Titus Corlățean. ”Acum sunt în faza în care am discutat cu Banca Mondială pe un raport de expertiză și se caută niște soluții care să fie și sustenabile și mai echitabile. De aceea s-au adoptat acele amendamente care spun situații aberante de tipul pensii mai mari decât salariul pe care l-au avut înainte de pensionare sau alte chestiuni de disfuncționalitate. Nu mai sunt acceptabile și nu trebuie în continuare admise. Pe de altă parte, nu poți să-ți bați joc nici de militari, de cei care veghează securitatea națională făcând împotriva sistemelor care există și în alte state NATO și încălcând un contract generic pe care statul român l-a încheiat cu militarii săi. Și așa nivelul  nu este rezonabil în cazul militarilor. Numai generalii au o pensie care este cu adevărat de nivelul de general, dar pentru majoritatea celor din corpul de securitate națională reprezintă, în opinia mea, o bătaie de joc pentru un corp uriaș de militari care și-au făcut datoria neținând cont că au familie când statul le-a cerut să meargă la nu știu ce frontieră etc....Nu poți să vii acum și să le dai o palmă și să spui: știi că haștag rezist îți cere să faci nu știu ce. Nu, nu merge așa! Cu securitatea națională și cu oamenii aceștia nu te poți juca, dacă vrei să mai ai o armată, să ai servicii de informații care să te protejeze de tot felul de provocări. Nu văd mulți haștag rezist civili doritori să pună mâna pe armă și să apere țara, dacă ar fi, Doamne ferește, nevoie. Așa încât să-i respectăm pe oamenii aceștia”.

  • ”Cum poți avea tupeul să vii cu pancarte și cu alte gesturi de protest când tu ești de fapt unul dintre principalele produse toxice care țin România în loc”!

Titus Corlățean a vorbit în termeni aspri și despre protestul pe care parlamentarii USR l-au făcut pe holurile Parlamentului și în plenul Senatului cu pancarte pe care era scris să se taie pensiile speciale, în contextul în care, a arătat social-democratul, USR este cel care a negociat total netransparent PNRR-ul, a introdus în el reforma pensiilor și a angajat România pe termen lung în blocarea creșterii acestor pentru cel puțin 7 decenii.

”Taberele acestea de reeducare, de informare, de făcut armata măcar o lună de zile pentru unii care nu au respect, mai în glumă, mai în serios, cred că n-ar strica deloc, dar îi veți vedea că vor fugi ca potârnichile dacă le-ar propune cineva serios așa ceva. Așa că, fără haștag rezist și fără atitudini neomarxiste, fără populism, ne-ar fi mult mai bine în România! Useriștii plutesc în același ridicol și penibil din care s-au născut și au continuat să existe și astăzi sunt la sub 9%. Pentru că, aceste chestiuni pe care aveau toate pârghiile să le facă așa cum doresc ei, să radă militarii, diplomații, piloții care fac o chestiune extrem de importantă, profesionistă și foarte riscantă, dar n-au făcut-o, n-au niciun fel de credibilitate. Mai rău decât atât, când tu, USR, ai negociat PNRR-ul și n-ai avut niciun fel de consultare publică și ai băgat noaptea ca hoții și în anumiți parametri reforma pensiilor fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali și alte forțe, și ai angajat România pe termen lung, cu Comisia Europeană, prin PNRR, și ai stabilit plafonul de 9,2% din PIB alocat pentru pensii, adică 75 de ani să nu mai mărim nicio pensie în România din cauza acestui plafon neomarxist negociat de USR, cum poți avea tupeul să vii cu pancarte și cu alte gesturi de protest când tu ești de fapt unul dintre principalele produse toxice care țin România în loc. Jocul de imagine nu le va aduce pe fond nici creșteri substanțiale, pentru că mare parte din români s-a lămurit cum este cu neomarxiștii de la USR. Așa că, să trecem peste ei!”.

Social-democratul a avut o intervenție în plenul dezbaterilor de astăzi pe legea pensiilor la amendamentul USR care se referea la corpul diplomatic și care a fost respins de senatori. Corlățean susține că amendamentul a fost unul populist și făcut în totală necunoștință de cauză.

 

 Propunerea a fost făcută și în necunoștință de cauză, pentru că domnii de la USR habar n-aveau de realitate, a fost populist făcută și mincinos manipulatoriu pentru că acestea nu sunt pensii speciale privilegiate, ci pensii care oricum nu reflectă nici condițiile reale de muncă în cazul multora dintre ei, nici nivelul de stres, de responsabilitate și de riscuri în state africane, în state din Asia, în state în care există terorism. Eu știu foarte bine situații, ca fost ministru de Externe și ca diplomat coleg cu foarte mulți dintre ei, oameni care s-au îmbolnăvit, unii dintre ei au decedat ca urmare a unor boli dobândite în Africa, tot felul de viruși care n-au putut fi identificați nici de instituțiile medicale din România și nici din Occident. Cunoaștem acest cazuri, dar populiștii de la USR le-au băgat la pachet cu toate celelalte categorii și am văzut care a fost rezultatul. Din fericire, Senatul României a respins acest amendament”, a mai spus demnitarul.