În cadrul celei de-a 135-a sesiuni plenare, În intervalul 9-10 iunie 2023, Comisia de la Veneția a adoptat un aviz cu privire la Legea privind minoritățile naționale (comunitățile) din Ucraina.

Comisia de la Veneția salută adoptarea unei noi legi privind minoritățile naționale, mult așteptată, care prevede o serie de garanții în conformitate cu standardele internaționale. Cu toate acestea, pentru a asigura conformitatea deplină cu aceste standarde, o serie de dispoziții ale legii respective ar trebui să fie reconsiderate.

Prin urmare, Comisia de la Veneția a formulat mai multe recomandări-cheie. 

În luna ianuarie a acestui an, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în unanimitate, moțiunea inițiată de senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE și cosemnată de membri ai Delegației ungare la APCE, prin care Comisia de monitorizare a Adunării solicită oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) să se sesizeze și să adopte un aviz care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina.

Comisia de la Veneția a adoptat foarte recent un Aviz privind legislația adoptată anterior în Ucraina în materia minorităților naționale, drepturi și libertăți fundamentale, educația în limba maternă. Acest Aviz este rezultatul demersurilor pe care le-am făcut personal la Consiliul Europei, la Adunarea Parlamentară, în urmă cu mai multe luni, ca membru al Comisiei de monitorizarea a angajamentelor statelor membre. Comisia de monitorizare, la solicitarea mea, a sesizat Comisia de la Veneția, Avizul care a venit a fost adoptat acum câteva zile și confirmă evaluarea noastră că există evoluții, din păcate, negative, care vizează prezervarea identității naționale a etnicilor români, sunt și alte minorități, într-o regretabilă confuzie între ceea ce înseamnă mizele mari, să ne înțelegem, ale conflictului ucraineano-rus și respectiv, totuși, necesitatea de a prezerva identitatea minorităților naționale din Ucraina”, spune senatorul Titus Corlățean. 

”Am preluat acest Aviz, săptămâna viitoare voi fi la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară, vom avea deja primele discuții, pentru ca Ucraina, care da, trece printr-o perioadă traumatică a existenței statului ucrainean, și noi susținem consistent din punct de vedere militar, de securitate, refugiați sau chestiuni umanitare, export de cereale, dar aceste lucruri trebuie respectate de către partenerii de la Kiev chiar în perioada de război. Nu trebuie făcute greșeli care să afecteze identitatea românească. Vom lucra săptămâna viitoare la Strasbourg pentru a putea să ajutăm partenerii ucraineni să refacă, să repare greșelile care riscă să afecteze pe termen mediu prezervarea identității românești din Ucraina. Spun asta pentru că reacțiile asociațiilor românești din Ucraina, și nu doar din zona Cernăuți- Bucovina, ci și din zona Odessa și din zona Transcarpatia, sunt cu un gust profund amar și statul român are datoria să reacționeze. I-am ridicat acest lucru la audiere noului ministru de Externe, doamna Luminița Odobescu, are toată deschiderea, un profesionist, diplomat de carieră, știe dosarul și am încredere că dinamica se va putea ameliora în dialogul bilateral cu Ucraina”, a explicat senatorul Titus Corlățean.