Premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu pentru Der Standard, că ia în calcul să dea în judecată Austria pentru despăgubiri la Curtea Europeană de Justiție, dacă Executivul de la Viena va menține dreptul de veto împotriva aderării României la Schengen.

”Ideea  de a schimba strategia, e o chestiune pe care o salut și o încurajez”, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, pentru gandul.ro. Acesta a arătat că nu mai funcționează ”cartea negocierilor politice” cu Austria care, în opinia sa, a devenit un ”hub rusesc”.

  • Am avut nevoie de tact, de diplomație. N-a funcționat. Ai nevoie de forță. Și într-o astfel de situație, când interesele României sunt încălcate de o manieră flagrantă, nu poți să procedezi cu mănuși!

”Nu pot să dai la o parte Guvernul României, așa, pur și simplu și, așa cum a fost cazul guvernului anterior. Din datele pe care eu le dețin informal, constatăm că președintele a fost împotriva acelui demers, cu instrucțiuni foarte clare date către respectivul guvern, la care se adaugă și spusele sale publice de a nu ataca la Curtea de Justiție Uniunii Europeană.

Nu este un gest inamical, era un gest de a susține interesele politice, economice și europene ale cetățenilor români, ale companiilor românești, ale statului român și aceste interese au fost abandonate de un președinte care nu și-a respectat atribuțiile de a reprezenta cu adevărat interesele statului român.

Am spus de mai multă vreme că Bucureștiul este foarte slab în acest joc, că ar fi trebuit să fie mai ferm, chiar mai dur pe relația cu acest guvern de dreapta de la Viena, folosind pârghii pe care le avem, pârghii de natură internă în România, alte pârghii europene.

În ianuarie am făcut o analiză pe care am trimis-o mai multor decidenți din fostul guvern, atrăgându-le atenția că putem folosi, în termen, pârghia atacului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Și, dacă raționamente politice înalte legate de interesul constant al președintelui României, Iohannis, de a privilegia un anumit tip de relație cu Austria, dacă interese mai înalte opresc Guvernul, de la acel moment de la București, să formuleze un atac împotriva Austriei, avem oportunitatea de a folosi o cale contencioasă împotriva Consiliului Uniunii Europene, pentru a obține condamnarea JAI pentru neonorarea angajamentelor în baza tratatelor.

România a îndeplinit criteriile de aderare potrivit tratatelor în materie ale Uniunii Europene. Ar fi trebuit să urmeze un vot predictibil al Consiliului în favoarea admiterii României, în baza respectării criteriilor și a tratatelor”, a explicat senatorul.

”Important este să mai fim în termen, să mai putem fructifica, dacă nu am ieșit cumva din termen. Ideea însă, de principiu, de a schimba strategia, e o chestiune pe care o salut și nu pot decât ca simplu senator PSD, dar și ca președinte al Comisiei de politică externă, care mai știe și instrumentele tratatelor și jurisdicției Uniunii Europene, nu pot decât să încurajez schimbarea de atitudine spre o mișcare mai fermă, absolut meritată, împotriva Austriei”.

Pe aceeași temă citește și  http://db24news.ro/politic/6260-ce-eforturi-a-mai-facut-romania-pentru-a-dejuca-blocajul-austriei-in-calea-spre-schengen-titus-corlatean-bucurestiul-a-fost-cu-frana-de-mana-trasa