Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, participă la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg.

Astăzi, în prima zi a sesiunii, s-a adresat Adunării viceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi.

În intervenția sa, Titus Corlățean, a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani Totodată, în calitate de purtător de cuvânt al Grupului Socialiștilor Europeni (SOC),  l-a chestionat pe ministrul de externe Popșoi în legătură cu intențiile guvernului de la Chișinău în gestionarea situației din Găgăuzia și cum poate APCE să sprijine Republica Moldova în acest context.

”Suntem conștienți și apreciem foarte mult progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani: statutul de candidat la aderarea la UE, decizia de începere a negocierilor și confruntându-se cu provocări foarte serioase și atacurile hibride venite din Rusia sau proxy. 

Și asta se întâmplă exact înaintea alegerilor prezidențiale fundamentale și a referendumului pentru integrare europeană programat în octombrie anul acesta.

Aș dori să vă rog să ne indicați cum intenționează guvernul dumneavoastră să gestioneze, în acest context, situația legată de Găgăuzia având în vedere acțiunile și contactele provocatoare de la Moscova ale liderului administrației locale și cum – și dacă – organizația noastră și statele membre pot fi de ajutor în sprijinirea Republicii Moldova în acest context?”

”Într-adevăr, autonomia găgăuză a fost deturnată de un grup organizat criminal de către oligarhul care este condamnat la 15 ani de închisoare pentru frauda de un miliard de dolari în Republica Moldova și este fugar din justiția moldovenească, prin corupție și prin acțiune. în calitate de împuternicit de facto al Kremlinului, a încercat în mod constant să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Ceea ce putem face acasă este aplicarea legii, este să luăm măsuri, pentru a aborda această amenințare la securitatea națională pe care o reprezintă acest grup criminal, în timp ce, în același timp, prietenii și partenerii noștri din comunitatea internațională au sancționat acest individ și partidul politic care a fost ulterior declarat neconstituţional. Partenerii noștri din Uniunea Europeană, din Statele Unite și nu numai au sancționat acest grup criminal, acest împuternicit al Federației Ruse și nu putem decât să întărim acest regim de sancționare și regimurile de recuperare a activelor, având în vedere că acești oligarhi care au lăsat în urmă o mizerie enormă în Moldova exploatează acum această mizerie în scopurile lor nefaste, promovând o agendă rusească în Republica Moldova.

Așa că ne bazăm pe partenerii noștri în consolidarea în continuare a regimurilor de sancționare și a mecanismelor de recuperare a activelor, astfel încât astfel de oligarhi și împuterniciți fugari ai Federației Ruse să nu se bucure de impunitate, fie că se află în Israel, la Londra, în Cipru de Nord sau în Rusia, întrucât oligarhul care trage sforile în Găgăuzia se află acum oarecum între Israel și Rusia.

Deci aceasta ar fi cererea noastră amabilă”, a răspuns Popșoi.

Dezbaterea cu privire la cererea de aderare a Kosovo la Consiliul Europei și la votul unui proiect de aviz sunt  puncte importante ale sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Adunarea urmează să discute, de asemenea, sprijinul pentru reconstrucția Ucrainei, inclusiv o propunere de a utiliza în acest scop bunurile înghețate ale statului rus, cu participarea președintelui Radei Supreme din Ucraina, Ruslan Stefanchuk.

Adunarea urmează să-și dea Avizul statutar asupra „proiectului de Convenție-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept” al Consiliului Europei. De asemenea, va organiza o dezbatere de actualitate pe tema „Răspuns la catastrofele umanitare din Gaza și prevenirea escaladărilor ulterioare în Orientul Mijlociu în urma recentului atac iranian împotriva Israelului”.